2. Полиетиленови тръби PEX-AL-PEX с алуминиева вложка

Тръби с алуминиева вложка ( PEX-AL-PEX )

Тръбите с алуминиева вложка ( PEX-AL-PEX ) се състоят от три основни слоя, като вътрешния и външния са от омрежен полиетилен, а средния е от алуминий, който не допуска навлизането на кислород.

Този вид тръби комбинират в себе си преимуществата и на метала и на полимерните материали, което им дава редица предимства през останалите видове тръби.
Тръбите с алуминиева вложка притежават изключително добри топлофизични характеристики като: максимална работна температура 95 градуса, работно налягане до 10 атмосфери, изключително висока степен на хигиеничност, добра пропускателна способност, ниска топлопроводимост и т. н.

Полагането на този вид тръби е изключително лесно и с тях може да се справи дори и непрофесионалист. За разлика от полипропиленовите и СТАБИ търбите, където се изискват специални нагряващи уреди, острилки и други, при тръбите с алуминиева вложка не се изисква нищо друго освен ножици за рязане на тръби и пружина за огъване на тръбите ( пружините могат да бъдат външни или вътрешни).

Тези тръби са предпочитани и при монтаж на бойлер, защото са много по – надеждни от меките връзки и можем да бъдем спокойни, че няма да се повредят и да причинят неприятни моменти ( нещо, което често се случва, ако бойлера е с меки връзки ).

Едни от най – предпочитаните тръби за подово отопление са тръбите РЕ – Х.

Тръбите РЕ – Х позволяват използване на по – големи налягания, имат дълъг експлоатационен живот ( около 50 години ), изключително гъвкави и леки са и се полагат изключително лесно.

Дължината на тръбите (отиваща и връщаща) до всеки радиатор, не трябва да превишават общо 40 метра, в противен случай рискуваме радиатора да работи с намалена ефективност. Това важи в случай, че използваме тръба с алуминиева вложка PEX-AL-PEX, с диаметър 16мм. Ако се налага дължината на тръбите да е повече от 40 метра, редно е да се използва тръба PEX-AL-PEX с диаметър 20мм.

ПРИЛОЖЕНИЕ :

– във всички видове вътрешни тръбни инсталации в новостроящи се и съществуващи (реконструкция и ремонт) жилищни, вилни, административни и индустриални сгради, търговски центрове и др., в сферата на индивидуалното и комплексно строителство;

– за подово отопление;

– във водопроводни инсталации за студена и топла вода;

– специално предназначение в системи за кондициониране на въздуха, пневматични връзки, различни индустриални нужди и др.

ПРЕДИМСТВА:

– Благодарение на AL слой се предотвратява дифузията на кислород в затворената система;

– Няма опасност от корозия, което е много важно за отоплителните системи;

– Линейното температурно удължение е сравнимо с това на металните тръби

– коефициент на топлинно разширение – 0,026 mm/mk);

– Не изисква специализирани инструменти за монтаж;

– Експлоатационен срок min 50 години;

– Гаранция 10 години.

Tръби с алуминиева вложка (PEX-AL-PEX)
Тези тръби са подходящи за използване както в отоплителните, така и във водоснабдителните системи. Състоят се от външен и вътрешен слой от омрежен полиетилен и алуминиев слой между тях, който възпрепятства дифузията на кислород. Тези тръби защитават напълно системата от попадане на кислород. Вътрешният полиетиленов слой, поради своята гладкост, осигурява добра пропускателна способност на тръбата.
Полиетиленовият слой на тръбата е устойчив на въздействието на агресивни среди, осигурявайки надеждна защита на алуминиевия слой от влага, кислород и други неблагоприятни фактори.

 

Comments are closed.

Върни се в началото